Η ιστορία των χαλιών

Παρά τις πολλές προσπάθειες των ερευνητών η γέννηση της ταπητουργίας και ο τόπος καταγωγής του χαλιού, παραμένει ένα μυστήριο το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μία εκδοχή η οποία παραμένει και η επικρατέστερη παρουσιάζει τους νομάδες (Καζάκοι, Κιργίζιοι, Τουρκμένοι) της κεντρικής Ασίας ότι ίσως είναι οι πρώτοι υφαντές χαλιών καθώς ήταν αυτοί που άλλωστε είχαν και τις πρώτες ύλες.

Τα πρώτα χαλιά δημιουργήθηκαν για να προστατέψουν τους νομάδες της κεντρικής Ασίας από τις ανώμαλες καιρικές συνθήκες και το κρύο. Πολύ πιθανό άλλωστε είναι ότι το δέρμα του ελαφιού τους έδωσε την ιδέα της κατασκευής του χαλιού με πέλος (παραπλήσιο της ελληνικής παραδοσιακής φλοκάτης).

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χαλιών (μαλλί καμήλας, προβάτου, και γίδας) ήταν γνωστά από πολύ παλαιά χωρίς όμως να βρίσκουμε αναφορές σε βιβλιογραφίες το πότε έγιναν γνωστά τα χαλιά.

Μια από τις πρώτες αναφορές στην ύπαρξη χαλιών γίνεται στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων», όπου ο Αγαμέμνονας αρνείται να βαδίσει πάνω στα εξαίσια χαλιά που η Κλυταιμνήστρα έχει στρώσει για να τιμήσει την επιστροφή του.

Οι Σταυροφόροι μετά τις εξστρατίες στην Ασία, μυούν με την επιστροφή τους, τον Ευρωπαϊκό κόσμο στα μυστικά και τη γοητεία του χειροποίητου χαλιού. Ενώ ο Λουδοβίκος ο 9ος συμβάλλει στην εξάπλωση της απήχησης των χαλιών στη Γαλλία.

Τα πρώτα χειροποίητα με κόμβους χαλιά σε μεγάλες ποσότητες ήρθαν τον 16ο αιώνα και 17ο αιώνα από Ιταλούς εμπόρους. Τα οποία είχαν εξωτικά σχέδια και ήταν αρκετά ακριβά. Οι Ιταλοί έμποροι εμπορεύονται τα χαλιά τους σε όλη την Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα ενώ οι ζωγράφοι ο ένας μετά τον άλλον έδιναν τα σχέδια τους με τα δικά τους θέματα.

Ενώ τα μικρά ανατολίτικα χαλιά εισάγονταν στην Ευρώπη, τα πιο φίνα χαλιά κατασκευάζονταν στην Περσία, η οποία ήταν πλούσια σε αρχιτεκτονική, φαντασία, ιστορία.

Σήμερα η αύξηση της παραγωγής χαλιών τα έχει κάνει προσιτά όχι μόνο σε μια περιορισμένη μερίδα ευγενών, αλλά στο ευρύτερο κοινό, που απολαμβάνει πλέον την πολυτέλεια και την ζεστασιά που προσφέρουν τα χειροποίητα χαλιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *