ΕΤΑΞΥ όλων των αντικειμένων που αποτελούν τον οικιακό εξοπλισμό, τα χαλιά έχουν μια ξεχωριστή θέση, κυρίως γιατί η επιλογή φαίνεται να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη η αγορά ενός χαλιού πρέπει να συνδυάσει ιδανικά αρκετά χαρακτηριστικά: αντοχή και ποιότητα κατασκευής, ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα και βεβαίως συμφέρουσα τιμή. Στην ελληνική αγορά διατίθενται χειροποίητα χαλιά, αρκετά από τα οποία αποτελούν έργα τέχνης, αλλά και χαλιά μηχανής, βιομηχανοποιημένα, τα οποία μπορεί να μην ακολουθούνται από τον μύθο του χειροποίητου αλλά έχουν και αυτά τη δική τους αξία και τους δικούς τους φίλους.
Ο εντοπισμός της καλής ποιότητας του χαλιού απαιτεί τη γνώση από τον καταναλωτή των ειδικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ποιότητα. Για την κατασκευή ενός χειροποίητου χαλιού ακολουθείται μια διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και η τελειότητά του εξαρτάται τόσο από την επιδεξιότητα του τεχνίτη όσο και από την ποιότητα των υλικών η οποία πρέπει να είναι άριστη για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δηλαδή η ποιότητα των υλικών και το μεγάλο εργατικό κόστος που απαιτείται για την κατασκευή, είναι βασικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της υψηλής τιμής των προϊόντων αυτών αλλά δεν είναι τα μοναδικά.
«Τα στοιχεία που προσδιορίζουν την τιμή πώλησης ενός χειροποίητου χαλιού είναι πολλά» λένε οι ειδικοί. Πρώτα στην αξιολόγηση στοιχεία είναι το βασικό υλικό και η ποιότητά του και ακολουθούν η σύνθεση των πρόσθετων υλικών, η ιδιαιτερότητα του σχεδίου, ο συνδυασμός και ο αριθμός των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν, το σχήμα του χαλιού και του σχεδίου, η πυκνότητα πλέξης του, δηλαδή ο αριθμός των κόμπων, καθώς και το ύψος του πέλους, το οποίο όσο πιο λεπτό είναι τόσο καλύτερης ποιότητας θεωρείται το χαλί.
Οταν οι ειδικοί αναφέρονται σε ποιότητα υλικού και στην επιλογή του εννοούν το νήμα με το οποίο έχει γίνει η πλέξη του χαλιού. Τα νήματα που κατά παράδοση χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χαλιών είναι από μαλλί, μετάξι ή βαμβάκι ενώ σπάνια συναντάμε προσθήκες νήματος από χρυσό και ασήμι. Τέτοια υλικά είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς σε χαλιά που πωλούνται στην ελληνική αγορά γιατί συνήθως χρησιμοποιούνται, σε αυτά που κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας.